ArduShop.ro

ArduShop.ro
cod tehnic.go.ro_02 reducere 5%, pentru vizitatorii paginilor mele !

luni, 15 mai 2017

Sistem de automatizare incubator oua

    Fata de sistemele clasice pentru incubatoare care regleaza doar temperatura, la solicitarea lui Viorel Sosa, un roman plecat peste mari si tari, am modificat proiectul de termostat cu higrostat prezentat AICI, pentru a fi folosit ca automatizare pentru un incubator cu termostatare (mentinere temperatura in domeniul dorit, mentinere umiditate in domeniul dorit, rotire oua la anumita perioada de timp si un anumit timp, avertizare neincadrare in domeniul dorit pentru temperatura si umiditate, indicare numar zile ramas pana la eclozare oua, etc.
   Schema de testare deriva din cea din articolul mentionat la inceput, Termostat cu control umiditate (higrostat) - partea a 2-a, adaugandu-i un led pentru a-mi indica cand este alimentat motorul si un led cand temperatura sau umiditatea sunt mult in afara domeniului dorit.
   Pentru inceput am adaptat sketch-ul pentru a roti motorasul periodic (in mod normal de la o ora la 24 re, in teste al pus de la 1 minut la 24 minute), timp reglabil de la 3 secunde la 60 secunde, asta se intampla daca se incarca sketch-ul eggincubator_1c.ino.
   In filmuletele urmatoare se vede modul de functionare si reglare parametrii:
termostat incubator cu Arduino
egg incubator with Arduino
  Daca incarc sketch-ul eggincubator_1d.ino am si partea de indicare e erorii de temperatura sau umiditate (apare o si steluta in dreptul temperaturii sau umiditatii).
  In filmuletele urmatoare se vede modul de functionare si reglare parametrii:
termostat incubator cu Arduino (2)
egg incubator with Arduino (2)
   Tot Viorel mi-a atras atentia ca trebuie ca intrarea in meniul de reglare parametrii sa se faca doar daca se apasa lung butonul MENIU (MENU)  deoarece in cazul meniu, automatul pastreaza starile si nu mai functioneaza c aun termoastat, asa ca am introdus aceasta facilitate, adaugand si aceea de a iesi din meniu dupa un anumit timp, pentru a elimina problema asta.
   Sketch-ul eggincubator_1e.ino are modificari, dupa cum se vede si in filmuletele urmatoare:
incubator cu Arduino (3)
egg incubator with Arduino (3)
    Am mai adaugat si partea de a elimina alarma sonora daca se apasa unul din butoanele fara retine de scade sau crestere. Dupa revenirea in parametrii s aparitia unori diferente mari de temperatura sau umiditate alarma acustica reaprare, putand fi iar oprita temporar...
   In mod normal pe ecran avem indicatia:
    Daca este depasita temperatura se stinge ledul corespunzator (in cazul meu verde), iar daca depasirea temperaturii e prea mare (la fel si daca este prea scazuta temepratura) apare o steluta dupa temepratura si se aprinde un led rosu (pinul corespunzatro actioneaza un avertizor acustic, sirena)
   Daca se apasa pe butonul de - sau + dispare avertizarea sonora (se stinge ledul rosu), dar pe ecran ramane steluta pana temperatura revine in parametrii:
   Daca s-a depasit pragul de temperatura, se aprinde ledul galben, care indica depasirea umiditatii, in acelsi timp se comnda un releu care deschide o ferestra, un orificiu pentru elimnare umiditate excesiva, dar daca se depaseste prea mult umiditatea sau scade prea mult, se aprind eledul rosu, avand si avertizare acustica, car poate fi intrerupta prin apasarea unuia din butoanele - sau +, pe ecran ramane o steluta care dispare doar cand umiditatea este normala.
 
   Pentru a intra in meniu s eapsa butonul MENIU/MENU mai multe secunde, daca se apasa prea putin apare un semnul ! intre indicatiile de temperatura si umiditate:
iar daca apasarea este sufinet de lunga apare scurt un punct
 si apoi intra in reglajul temperaturii
   Aceasta s epoate regla din butoane + si -, apoi se apasa butonul MENIU/MENIU pentru a trece la histerezisul de temperatura (intervalul d etemepratura acceptat sa scada temepratura dorita)
  Urmeaza reglaj umiditate si histerezis umiditate
   Urmeaza intervalul intre rotiri ale oualelor (intre o ora si 24 ore)
si timpul de rotire (intre 3 secunde si 1 minut):
  Se regleaza intervalul acceptat de temepratura (sau extremele temperaturii, fata de  cea reglata, dorita):
apoi intervalul de la umiditatea;
   Dupa apasare buton MENIU/MENU se revine la functionarea normala sau daca in tinterval de 60 secunde de la intrarea in meniul de reglaj.
   Toate acestea se  realizeaza datorita versiunii imbunatatite de program (sketch) eggincubator_1f.ino dupa cum se vede in filmuletele

16.05.2017
   Am modificat un pic, dupa ce am mai discutat cu Viorel si acum apare timpul pana la o urmatoarea rotirea oualelor, in loc de timpul scurs de la pornire:
   Acest lucru apare cand incarcam programul eggincubator_1g.ino si sistemul de automatizare functioneaza ca in filmuletele urmatoare:

17.05.2017
   Am mai testat la ultimuls sketch (eggincubator_1g.ino) sa vad la partea de rotire oua si am mai facut un filmulet numit incubator cu Arduino (6) unde se observa ca e ok (pentru teste in loc d eore de asteptat intre rotiri am pus minute):
  Deaorece eu testez pe afisaj LCD1602 cu interfata i2c, iar Viorel cu una paralela, cum e in schema de mai sus, am zis sa fie programul mai universal si sunt 2 zone care trebuie activate sau comentate (ignorate), una in partea de definire si una in cea de setup:
1) pentru afisaj i2c:
2) pentru afisaj legat paralel (clasic):
   Viorel a folosit o placa Arduino Uno, punand si partea de comanda, pentru rezistenta de incalzire, avertizor acustic, etc:

19 comentarii:

 1. Bună ziua Nicu,
  ești un geniu, ești prea puternic, instrucțiunile tale sunt la un nivel înalt și explică foarte bine, te face să vrei să îți dai seama de demonstrațiile tale impresionante.

  Vă mulțumim cu adevărat pentru împărtășirea dvs., respect deosebit.

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua!

  Ca sa fie ca la carte se poate adauga un intrerupator centrifugal pe axul ventilatorului ca sa conditioneze functionarea rezistentei de incalzire si avertizare stare(functionarea fara ventilator poate duce la incendiu),o mini statie de preparare a aerului (creare a umiditatii) tinand cont ca spre sfarsitul perioadei de incubatie trebuie marita umiditatea(ultimele 3 zile) si eventual daca incubatorul este mai mare posibilitatea de trecere pe manual a motorului de intoarcere pentru un acces mai usor.(Daca se poate face si un LOG e perfect)


  Spor in continuare.

  RăspundețiȘtergere
 3. could you please post this into English

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. push buton for translate in english or your language.. is upper side in right side...

   Ștergere
 4. Salutare
  Cum pot sa intru in contact cu dumneavoastra?

  RăspundețiȘtergere
 5. Salut !
  Am incercat sa folosesc programele d-voastra dar pe afisajul 1602A apar numai patratele sau niste semne aleatorii si ciudate ?Care sa fie problema? Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cu alt program apar informatii corecte? e legat clasic sau pe i2c? ati verificat lipiturile (legaturile) intre Arduino si afisaj? ati reglat contrastul?

   Ștergere
 6. Salut!
  Am folosit atat 1602A cat si afisajul I2C QAPASS,pe primul apar pe cele 2 randuri J J...,sau n n (cu liniuta deasupra) ,sau numai patratele,pe celalalt nu afisaza nimic.Am incercat tot felul de lybrarii pentru I2C.
  Am testat afisajul I2C si pe alte programe dar primesc mesajul de eroare :'NEGATIVE' was not declared in this scope(sau POZITIVE).Ce se poate face?
  Multumesc!
  Nelu N.

  RăspundețiȘtergere
 7. daca imi dati mailul, va trimit libraria pentru afisajul pe i2c, dar trebuie sa rulati progranul i2c scanner (il gaseste goagalul pe site-ul Arduino) pt a afla adresa interfetei gen 0x27, 0x3F)

  RăspundețiȘtergere
 8. Am facut manevra cu cautatul adresei si a aparut mesaj cu 63 si 0x3F
  Am facut tot felul de schimbari cu librariile I2C ,dupa ce am mai citit pe internet .Pe afisaj sunt trei contacte A0,A1,A2 ,cred ,care nu sunt lipite mai departe.
  Nelu Nastasoiu ,nastasoiu@hotmail.com.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. v-am trimis libraria folosita de mine pe mail... incercati prima data exemplul din librarie schimband adresa in 0x3F

   Ștergere

 9. hello Nicu
  I made the project very nice, but I'm having strange symbols on the screen and I'm having problems with the lock I've used a couple of different i2c libraries Something has not happened Sometimes it keeps getting locked up and this is the cause of the problem and you are sending the i2c library you used to me.
  Thank you. kursatboduc@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hi, I send you on mail library for LCD(1602) on i2c

   Ștergere
 10. Va salut,
  cum pot intra in posesia schemei electrice complete a proiectului realizat de catre D-voastra? Comanda pt motorul ce roteste ouale poate fi si gen, stanga dreapta? adica la fiecare comanda sa se inverseze polaritatea de alimentare a motorului?
  Ar mai fi o mica chestie, ouale nu se intorc in primele si ultimele 3 zile, Softul creaat de catre D-voastra stie sa faca si acest lucru?
  adresa mea de mail este mitica_nicu@yahoo.com

  Multumesc.

  Paste fericit!

  RăspundețiȘtergere
 11. schema e completa, partea mecanica poate fi ca cea de stergator sau continuu... automatul nu stie sa faca deosebirea pt rotire, dar puteti pune un comutator pt decuplare...

  RăspundețiȘtergere
 12. In primul rand va multumesc pt raspunsul D-voastra prompt, ar mai fi intrebarea referitoare la perioada in care automatul nu trebuie sa intoarca ouale, automatul stie de treaba asta? in caz ca nu, se poate introduce si aceasta optiune in program?

  Sarbatori fericite!

  RăspundețiȘtergere
 13. Buna ziua,
  revin cu alte intrebari:
  As vrea sa cumpar cele necesare pt acest proiect si as avea rugamintea sa ma ghidati in alegerea interfetei Arduino, daca pot sa-i spun asa! in principiu as dori sa cumpar o interfata cat mai mica ca si dimensiuni si totodata cat mai ieftina, nu doresc sa o folosesc in alte proiecte, vreau sa o folosesc strict pt proiectul conceput de catre D-voastra.
  Mai exact: (sketch) eggincubator_1f.ino, - incubator cu Arduino (4).

  Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 14. lasati-o pe sfarsitul saptamanii ... nu pot momentan

  RăspundețiȘtergere