joi, 1 februarie 2018

Sistem de comanda automata sau manuala sens rotatie motor de c.c.

   Pentru a realiza un sistem de comanda automata sau manauala a sensului de rotatie a unui motor de cc. ne inspiram din modul de comanda a unui geam de masina actionat electric, dupa cum a fost prezentat in articolul Circuit de schimbare polaritate alimentare motor de curent continuu
   Aceasta schema permite actionarea manuala a sensului de rotatie  a motorului, dupa cum s-a prezentat in articolul mentionat mai sus.
   Tot acolo, a fost prezentata schema de comanda din butoane fara retinere miniatura, ce comanda 2 relee:
   Pentru un sistem mai complex, care sa permita comanda automata, data de un microcontroler sau placa de dezvoltare, sau manual, am conceput schema urmatoare:
   In acest caz, motorul este alimentat la 12V, ca in cazul autovehiculelor, iar comanda este pe 5V pentru a fi compatibila cu placile de dezvoltare sau microcontroalerele (functioneaza si pentru 3,3V tensiune de comanda cum e la anumite microcontrolere).
  Daca comutatorul SW3 este pe pozitia de MANUAL, iar butoanele fara retinere de comanda SW4 si SW5 nu sunt apasate (contact NO/ND -  normal deschis), iar limitatoarele de cursa SW1 si SW2 nu sunt actionate (au contact NC.NI normal inchis) motorul nu este alimentat, avand ambele borne la masa.
  Daca se apasa butonul fara retinere SW4, motorul se roteste in sensul acelor de ceasornic, si led-ul bicolor se aprinde in rosu (borna de sus a motorului aliimentata cu +12V).
iar daca se ajunge la cap de cursa (SW1 actionat), motorul este deconectat deoarece se intrerupe circuitul de comanda
   Daca se apasa butonul fara retinere SW5, motorul se roteste in sens trigonometric (invers acelor de ceasornic) si led-ul bicolor se aprinde in verde; motorul are borna de jos alimentata la +12V
iar daca se ajunge la cap de cursa, limitatorul SW2 este actionat si intrerupe circuitul de comanda, motorul fiind deconectat de la alimentare
   Daca comutatorul SW3 se pune pe AUTOMAT, cand pe intrari nu este tensiune de comanda, motorul nu este alimentat, avand ambele borne la masa.
  Daca se pe pinul 0 de la placa de dezvoltare (modulul XWG1) se da comanda 1 logic (de exemplu 5V sau 3,3V), atunci tranzistorul Q1 comanda releul REL1 si motorul se rotestein sensul acelor de ceasornic (borna de sus a motorului pusa la +12V)
iar daca se ajunge la cap de cursa, limitatorul SW1 este actionat si se intrerupe circuitul de comand al tranzistorului, motorul se opreste
   Similar, se intampla, pentru comanda pe pinul 1 al placii de dezvoltare (modulul XWG1):
respectiv deconectare la actionarea limitaotrului de cursa SW2
   Pentru a intelege mai bine modul de functionare, urmariti filmuletele:
automatizare control fereastra
automatizare control fereastra (2)
automatic window with limit switches
automatic window with limit switches (2)

12 comentarii:

  1. Domnule Nicu Florică,
    Apreciez demult aplicaţiile dvs.
    Am cumpărat o placă Arduino şi două relee la 5 Vcc pentru a comanda o uşiţă la un coteţ de găini. Aş dori ca uşiţa să se deschidă dimineaţa la ore 05.00 şi să se închidă la ora 22.00. Totul automatizat cu ajutorul unei macarale de geam auto, cu motoraş de 12 vcc. Cum să fac aceasta? Am şi un ecran LCD 16x2 pentru a vedea ora curentă. Dar nu ştiu cum să fac!!!
    Vă rog să mă ajutaţi! Nu prea mă pricep la programare C++ şi nu ştiu cum să fac ca motoraşul să ridice uşa şi să o coboare la o oră programată de mine.
    Cred că sunt cam în vârstă pentru programare.
    Scuze dacă vă deranjez, dar la altcineva nu îndrăznesc.
    Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă salut!
      Vă rog să-mi spuneţi care sunt valorile tranzistorilor Q1 şi Q2 şi ce fel de diode (tipul acestora) sunt cele legate în paralel cu releele de 12 v.
      Vă mulţumesc!

      Ștergere
    2. tranzistoarele sunt de mica sau medie putere de tip NPN, gen BC107, BC237, 2N2222, BD135, BD139, etc, iar diodele, obisnuite, de tip 1N4001...4007

      Ștergere
    3. Vă mulţumesc! Acum urmează să caut pe net sau în blogg-ul dvs. ce mă interesează, conform mesajului. Sper să-mi iasă ceva. Ţinem legătura şi mult succes în activitatea dvs.!!!

      Ștergere
  2. mai trebuie un modul de ceas, daca vreti sa vedeti si ora (unul cu DS3231, gen https://ardushop.ro/ro/electronice/231-modul-rtc-de-precizie-ds3231-i2c.html?search_query=ds3231&results=1 ), eventual un encoder rotativ sa reglam si ora ceasului si de deschidere si inchidere (daca ramam stabilite se pot reprograma prin legarea la calculator a placii Arduino), dar se poate folosi o fotorezistenta sa deschida cand e lumina suficienta si sa inchida cand e intuneric,
    daca aliemtnati de la o baterie auto trebuie doar un alimentator ( https://ardushop.ro/ro/electronice/339-modul-coborare-tensiune-lm2596-cu-display.html ) sau alimentator de retea ( https://ardushop.ro/ro/electronice/430-sursa-alimentare-9v-1a.html) dar trebuei sa rezolvati alimentarea motorului...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru răspuns. Am un astfel de modul pentru ceas RTC VDS3231 AT24C32 luat de pe Aliexpres. Este bun. Toate microcontrolerele le-am cumpărat deacolo. Un fotorezistor nu ar fi funcţional pentru că am observat că păsările uneori se dun la culcare când încă afară este lumină naturală. Şi se trezesc înainte de răsăritul soarelui, când încă este întuneric afară. Aşa sunt ele. Cel mai bine este cu oră programată. Este bun şi un limitator al uşiţei, cursa motoraşului (alimentarea) fiind oprită la atingerea lui. Am şi aşa ceva. Din diferite dezmembrări am chiar şi 4 stepper motoraşe, de la o imprimantă mai veche.
      Acum trebuie scris programelul pentru ceas şi pentru acţionarea motorului în sensuri diferite. Mă puteţi ajuta puţin?

      Ștergere
  3. Bonjour j'aimerais avoir les explications en français

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună seara , sunt un novice in ale electronicii și aș dori puțin ajutorul dv, am un motoraș de 24v și două comutatoare cap de linie cu lamela care aș dori să le folosesc la oprirea motorului când ajunge la capătul cursei și să se învârtă in sens opus pina la celălalt capăt al cursei. Menționez că eu comand motorașul printr-un buton cu schimbare de sens. Comutatoarele sunt cu trei pini, sper sa fi explicat bine 🤔 cu respect IULIAN !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce vreti sa faca, mai exact? inteleg ca e un motor de curent continuu de 24V, faceti comanda manual (deschidere, inchidere, oprire), dar trebuie sa tina cont de limitatori... ar trebui niste relee... dar confirmati intai, stau f. prost cu timpul liber...

      Ștergere
  5. Blogul dvs. este (cel putin pentru mine ) extraordinar . Felicitari din toata inima !

    RăspundețiȘtergere
  6. Cel mai bun blog ! Felicitari !

    RăspundețiȘtergere