vineri, 2 septembrie 2016

Sistem deblocare usa cu cod din exterior si buton fara retinere din interior

   Pentru o incinta (garaj, intrare in casa, bloc, etc) se poate monta un sistem de acces conditionat de introducerea unui cod de la o tastatura locala la exterior si un buton la interior.
   Yala sau usa se pot debloca fie cu un electromagnet care va fi atras timp de 5 secunde sau de un actuator de masina, care va primi impuls de 0,7 secunde pentru deschidere si dupa 5 secunde un impuls pentru inchidere de 0,7 secunde.
   Montajul de test are o placa Arduino Mega (merge la fel si cu Uno, Nano, etc), o tastatura cu 12 taste si 4 leduri fiecare cu rezistente de limitare curent de 330 ohmi.
   Schema mea de test este:
   Incarcand sketch-ul acces_code_keypad_1.ino am urmatoarele indicatii:
- in repaus, toate ledurile stinse
- daca se apasa butonul se aprinde pentru timp scurt led-ul galben (deschidere actuator), apoi se aprinde ledul alb 5 secunde (electromagnet atras), se aprinde ledul verde (inchidere actuator)
- daca se introduce un cod incorect de la tastatura se aprinde o secunda ledul rosu indicand o eroare
- daca se introduce corect codul, adica *123#se aprinde pentru timp scurt led-ul galben (deschidere actuator), apoi se aprinde ledul alb 5 secunde (electromagnet atras), se aprinde ledul verde (inchidere actuator)

   Pentru a conecta un electromagnet, schema devine:
iar pentru un actuator 
   Tommy a realizat un montaj de test pentru actuator in care a folosit o placa compatibila Arduino Nano achizitionata de la Ardushop.ro folosind cuponul de reducere de 5% al cititorilor paginilor mele, Z4A413ZN:


   Dupa discutii cu el, am modificat sketch-ul care devine acces_code_keypad_2.ino, led-ul rosu este aprins permanent cand sistemul este in asteptare.
   Am facut un filmulet cu versiunea a 2-a a sletch-ului, deblocare usa cu cod din exterior si buton fara retinere din interior (3)
   Tommy s-a pus pe treaba si a proiectat un cablaj pentru versiune definitiva, cu ajutorul programului Eagle PCB software
realizand cablajul propriu-zis prin metoda expunerii la ultraviolete:
si apoi a montat piesele pentru versiunea cu actuator:
facand si un filmulet pentru mine, deblocare usa cu cod din exterior si buton fara retinere din interior (4)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu