miercuri, 7 martie 2018

Sistem de comanda automata sau manuala sens rotatie motor de c.c. (2)

   Fata de articolul anterior, o sa folosesc pentru comanda motorului module cu optocuploare, care se gasesc la magazinele cu componente Arduino, de genul celui din imaginea de mai joc, care are 4 relee:
care se comanda cu logica negativa (0V comanda aprinderea ledului corespunzator intrarii si alimentarea bobinei releului), iar o schema, pentru cazul cu 2 relee, este
   Am desenat schema de comanda cu o placa de dezvoltare Arduino, comutator de functionare AUTOMAT sau MANUAL cu butoane de comanda locale, modul cu 2 relee (ceva mai simplificat) si motorul de c.c. (cum ar fi un motoras de stergator de parbriz alimentat de la un acumulator).
   La trecerea pe pozitia MANUAL, a comutatorului si nici un buton apasat, schema arata asa:
Dupa cum se observa, legaturile si conexiuni cu rosu sunt la 1 (plus), iar cele cu verde la 0 (minus, masa).
    Daca se apasa butonul de comanda inchidere SW4, ledul din optocuplor este alimentat si astfel bobina releului REL1 este alimentata si motorul este alimentat si se roteste in sensul acelor de ceasornic (dupa cum o sa vedeti in animatia de mai jos)
  Daca fereastra sau poarta (depinde de aplicatier) ajunge la capat, limitatorul LIM1 (SW1) intrerupe circuitul si motorul se opreste
   Daca se apasa butonul fara retinere SW5 pentru coborare, se alimenteaza ledul din optocuplor, care comanda tranzistoarele si implicit alimenteaza bobina releului REL2, astfel contactul acestuia alimenteaza motorul, care se invarte in sens trigonometric (sens invers acelor de ceasornic)
Daca limitaotrul este atacat (actionat) se intrerupe circuitul si motorul se opreste
   Mai e o situatiem, care nu prezinta interes, cea in cares e apasa simultan cele 2 butoane... releule sunt ambel;e alimentate si motorul ramane oprit, fiind conectat cu ambele borne la plus (si nu cu ambele la minus cand e in repaus).
   Similar, daca se trece comutatorul pe AUTOMAT, motorul este, in mod obisnuit in repaus cand intrarile sunt in 1 logic (5V)
  Daca pe pinul 0 (desenat asa in simulare) apare 0 logic, ledul din optocuplorul de sus este alimentat si astfel se comanda bobina releului REL1 si mootrul se roteste in sensul acelor de ceasornic
  Daca in acerst timp, fereastra ajunge la capat, limitatorul LIM1 (SW1) este actionat, circuitul de alimentare ledului se intrerupe si motorul se opreste.
  Daca se da comanda de 0 logic pe pinul 1 de la placa de dezvoltare, se alimenteaza ledul de jos, ceea ce face ca motorul sa se invarta in sens trigonometric.

Daca limitoatorul LIM2 (SW2) este actionat la atingerea capatului de cursa a ferestrei, ledul nu s emai alimenteaza si motorul se opreste
    Deoare e mult mai usor de inteles cu o animatie, am folosit programul Livewire si am facut 2 filmulete:
Automatic control for window motor (automatizare comanda motoare)
Automatic control for window motor (automatizare comanda motoare) 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu