vineri, 2 decembrie 2016

Comanda led de pe pagina web creata cu WeMos D1 (ESP8266)

   Placa WeMos D1 are forma unei placi Arduino Uno, cu interfata USB (micro USB) doar "inima" este un ESP8266EX cu conectare Wi-Fi, care are doar 11 intrari/iesiri digitale si doar una analogica, tensiunea de lucru si comenzi/intrari fiind la 3,3V dupa cum am prezentat si in articolul Prezentare si stocare date pe pagina ThingSpeak (4) - folosind placa WeMos D1.
  Daca folosesc programul Arduino IDE pentru a programa aceasta placa WeMos D1, corespondenta pinilor este
  iar in program (in versiune folosita de mine 1.6.5) gasom placa WeMos D1 cu urmatoarele informatii:
  Pentru a aparea placile cu ESP8266, trebuie intrat in FILE -> PREFERENCES si sa introduceti un link pentru a activa si acesta placi:
dupa care in TOOLS -> BOARD->BOARDS MANAGER
vede si date suplimentare despre placile care se pot incarca cu acest program
    Pentru a vedea pasi mai detaliati de instalare a acestor tipuri de placi vedeti articolul Placa NodeMcu v.0.9 programata in Arduino IDE.
   Revenind la comanda unui led de pe o pagina web, am ales sa testez un sketch de pe forumul ESP8266 si anume din discutia GARAGE DOOR OPENER EXAMPLE V2, sketch-ul fiind scris de JoseAngel
   Pagina web este construita folosind tehnica AJAX (pagina statica si doar o parte din informatii se schimba), are si parola de acces (1234).
   Dupa ce am facut mici modificari ale sketch-ului de acolo, am ajuns la versiunea led_controlled_from_webpage.ino unde am un led rosu (direct) pus intre GPIO5 (D15/SCL) si GND; de asemenea am folosit un port anume 8087 si tot parola 1234 pentru a activa butonul de comanda pornit/oprit. pe pagina se vede si starea led-ului.
   Am facut 2 filmulete:
  Placa a fost in teste cam o luna si, uneori, din cauze externe (intrerupere tensiune alimentare, deconectare router de la net, etc), pagina web creata de WeMos era indisponibila.
  Dintr-o discutie cu Mircea Craciun, legata de un alta aplicatie a unei placi cu ESP8266 si aceeasi problema, am aflat un "post" tot de pe forumul ESP8266, care dadea o solutie de reconectare automata la reteaua wi-fi a placii cu ESP8266, asa ca am implementat-o si eu in sketch-ul meu
   Sketch-ul meu modificat este led_controlled_from_webpage_auto.ino
 
  Am conectat si un led de eroare, intre GPIO12 (D12/MISO) si GND.
 
   In schema desenata sunt inseriate rezistente de 330 ohmi cu fiecare led, pentru protejarea placii WeMos, asa ca va recomanda sa le montati.
   La pornirea placii WeMos, ledul rosu clipeste pana se conecteaza la reteaua wi-fi pentru care are datele, apoi ramane stins cat totul este in regula, daca se pierde legatura cu router-ul, ledul incepe sa clipeasca pana se reconecteaza...
   Am facut si 2 filmulete pentru a intelege mai usor cum se dau comenzi si cum reactioneaza pagina si led-ul (consumatorul, etc):

2 comentarii:

  1. Salut!
    Suntem cam de aceeasi varsta...
    Ar fi interesant, daca s-ar putea, o pagina web care sa comande un robotel Otto

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, acum am vazut mesajul... momentan stau f.f..f prist cu timpul liber

      Ștergere